plato de higos

ENTREVISTA ROC MORGUÍ – CAL PINELA

May 2, 2024 | 0 Comentarios

Roc Morguí, nascut a Alguaire ara fa 38 anys, solter i empresari agràri des dels 20. Dirigeix la producció i la distribució de la seva explotació de figues ecològiques a Alguaire. Es considera lliure i molt satisfet de ser pagès. Viu la pagesia des que va nèixer i el seu millor mestre ha estat el seu pare, el camp només li ha donat lliçons.

1. Com van ser els teus inicis: quan i com vas decidir que volies ser pagès?

Vaig estudiar dos anys en una escola de capacitació agrària per a poder treballar en l’explotació agrària de fruita dolça de la família i gestionar el cicle tancat de porcs que aleshores teniem a casa. Des de petit havia viscut molt d’aprop l’estil de vida del pagès a través del meu pare i em semblava que era el que jo també volia ser. Però vaig aprofitar una malaltia del meu pare per a arrencar els fruiters i plantar les meves primeres figueres. Però tot i la sorpresa de la família en tot moment em van recolzar.

2. Des de quan ets pagès, doncs?

Des dels 20 anys, però no vaig plantar la meva primera figuera fins als 25. Ara és l’únic que produïm.

3. Balanç d’aquests anys de pagesia i com ho vius actualment?

Ara ja tinc 38 anys i considero un balanç molt positiu. Els mercats canviants ens han obert portes a segments de mercat nous. En el meu cas, haver-me
iniciat en la producció ecològica en l’any 1997, ha estat l’encert, ja que ara sóc jo directament qui gestiona tota la distribució i em dóna més llibertat a l’hora de negociar les vendes.

4. Nous projectes?

Si, vull continuar com fins ara produïnt i distribuïnt les meves figues ecològiques i introduïnt noves marques al mercat. En el futur vull convertirme en distribuïdor de diversos productes ecològics del camp i vull ampliar la meva oferta actual.

5. El millor que has anat introduïnt en el transcurs del temps?

Sense dubte, la producció ecològica. Els meus clients són principalment europeus, venc molt a França i a Alemanya, i a Espanya els meus compradors són majoristes de Barcelona i fàbriques de conserves de Múrcia.

6. Importància de la mà d’obra.

És molt important per a mi, el meu producte ha de seguir un procès de selecció molt delicat des del moment que es cull fins a l’hora d’envasar i tot això ha de passar per la meva supervisió. A través de l’AEALL, em gestionen la contractació de la mà d’obra. Vam començar contractant 2 persones, ara en són 25 els que conformen l’equip de treball. Cal tenir en compte que la campanya de la figa és molt intensa, comença a principis d’agost i no acaba fins a finals de novembre. 7. Què opines de l’actual política agrària?. De quina manera creus que podria millorar? L’actual política agrària no és prou generosa amb els sindicats i milloraria si potenciès més la producció i el consum de la fruita dolça de qualitat i possiblement obrint més mercats de producció ecològica. 8. Penses que el camp continua sent aquest gran oblidat? Si, crec que és considerat l’últim esglaó de l’economia del pais.

About soportexyz

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

0
    0
    Tu cesta
    Cesta vacíaVolver a la tienda
      Calcular envío